In de nieuwe expositieruimte van de Museumboerderij op de zolder boven dun Herd, wordt een fraaie verzameling van militaire voorwerpen, kleding, tijdschriften en kranten, recent opgegraven materiaal van neergestorte vliegtuigen, enz. enz. gepresenteerd. Ook een uitgebreid verslag van een op Kaathoven neergeschoten Halifax.
Klik hier voor foto's.
Minder bekende verhalen uit HDL uit de Tweede Wereldoorlog
Nico van Doorn gaf een indringende powerpoint presentatie met persoonlijke oorlogsbelevingen van inwoners van HaDee. Veel aandacht krijgt het recent ontdekte dagboek van Jo van Stokkom-van Zeeland. Karel en Jo van Stokkom hadden een winkel/bakkerij in de huidige Mgr. van Oorschotstraat, die voor de 2de keer door brand verwoest werd; in 1938 en daarna door oorlogsgeweld in 1944.
Aan haar ervaringen worden vele persoonlijke verhalen gekoppeld van inwoners van onze dorpen, zoals van de 102 jarige Martien Rijkers die ter plaatse was toen een geallieerde soldaat in zijn winkel werd geëxecuteerd. De belevenissen van HDL-militairen tijdens de mobilisatie, het front en in de krijgsgevangen waren talrijk. De bezettingsperiode wordt samengevat in “we moege nie veul, mar we moesse van alles”. De landing bij het Kasteel, de heftige strijd in de Laverdonk en het bombardement van Dinther door de ogen van de dagboekschrijfster en ooggetuigen verslagen zijn een substantieel onderdeel van de bevrijding van HDL. Daarna komt nog aan de orde de periode van ruim 4 weken dat HDL vol zat met militairen uit velerlei landen en de vele evacués uit de ons omringende dorpen.
Op het buitenterrein staan voorwerpen en voertuigen uit de 2de wereldoorlog opgesteld, waaronder een restant van een V1.
Evacués
Ook is te zien hoe evacués in de oorlog werden opgevangen op de vele boerderijen in ons dorp. Zij zijn aan de slag met allerlei activiteiten die tussen 1939-1945 daar plaats vonden, zoals karnen, wecken, maar ook kaarten en breien. En samen eten uit één grote pan aardappelen.
Foto-expositie
Door de heemkundevereniging de Wojstap is op de Meierijsche Museumboerderij een foto-expositie samengesteld met veel nieuw ontdekt fotomateriaal, gekregen van inwoners. Meer dan 80 foto’s uit de oorlogsperiode zijn te bezichtigen met daarbij ook een toelichting.
Kortom een levendige en indringende presentatie van hoe onze inwoners de 2e wereldoorlog en de bevrijding hebben beleefd.
Tekst en foto's: Piet van Helvoort