De vezels in het wc-papier terugwinnen uit rioolwater en opwerken tot grondstof voor bijvoorbeeld de productie van (bio)plastic, asfalt of isolatiemateriaal. Op de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel gaat
waterschap Aa en Maas dit samen met de Israëlisch firma Applied CleanTech onderzoeken. De testinstallatie is inmiddels in Nederland aangekomen en wordt momenteel in gereedheid gebracht op de rioolwaterzuivering. Begin april gaan we de installatie in gebruik nemen. De pilot op de rioolwaterzuivering duurt ongeveer drie maanden.
De pilot bij het waterschap heeft tot doel papiervezels terug te winnen uit afvalwater. Met behulp van de testinstallatie gaan we de papiervezels, voorafgaand aan het zuiveringsproces, uit het inkomende rioolwater halen. Daarnaast wordt vastgesteld of de vezels kwalitatief en kwantitatief bruikbaar zijn voor hergebruik. Tijdens de pilot worden kansrijke afzetroutes via lokale afnemers in kaart gebracht. Ook moet de pilot antwoord geven op de vraag in hoeverre de test invloed heeft op de kwaliteit van het zuiveringsproces.
Hoe mooi kan het worden …
Als de proef slaagt, betekent dat voor het waterschap lagere zuiveringskosten (o.a. minder afval en minder afvalverwerkingskosten), minder energieverbruik, minder milieudruk, terugwinning van grondstof en toename van de zuiveringscapaciteit. De vervolgstap is dan een logische: voorafgaand aan het zuiveringsproces er naar streven alle papiervezels uit het inkomende rioolwater te halen (de capaciteit van de pilot is beperkt tot 10%). Als de test op de rioolwaterzuivering is afgerond, wordt de installatie verplaatst naar Smurfit Kappa Roermond Papier voor een 2e pilot. Daar sluit het Kenniscentrum Papier en Karton, in samenwerking met Applied CleanTech, de testinstallatie aan op interne waterstromen van de papierfabriek.
Partners
Waterschap Aa en Maas en Smurfit Kappa Roermond Papier werken in de pilots samen met Applied CleanTech. Dit Israëlisch bedrijf heeft een technologie ontwikkeld (Sewage Recycling System, SRS) waarmee componenten uit afvalwater teruggewonnen en opgewerkt worden naar (gesteriliseerde en geurloze) grondstoffen en producten. Toepassing van deze techniek zou tevens kunnen leiden tot een aanzienlijke besparing op elektriciteit (tot 20%), operationele kosten (tot 30%) en reductie van de reststroom slib (tot 50%). Israel Innovations faciliteert de organisatie en communicatie tussen partijen uit Nederland en Israël. Een podium om kennis en ervaring uit te wisselen wordt gevormd door het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK), Grondstoffenfabriek en Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van de pilots en de financiering.